daisypath

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, February 26, 2014

Siapa aku di mahsyar nanti?Tarik nafas. Hembus. Tarik. Hembus.

Tengok kiri kanan, line clear, lillahitaala, jom baca ^^


***


Kata ustaz, 
Alam mahsyar ni punya la lama sampai kita hari ni tak mampu fikir berapa lama kita akan berada di alam mahsyar. Para sahabat Rasulullah saw tanya, mahsyar kat mana? Jawab Rasulullah saw, mahsyar ni di bumi ini sendiri di mana bumi ini dihamparkan. 

Takde pokok, takde sungai, gunung ganang, tempat berteduh dan tiada bertepian. Ini terjadi bila makaikat israfil tiup sangka kala pada pertama kali. Kali kedua malaikat israfil tiup, semua manusia akan bangkit dari kubur masing-masing dalam keadaan yang sungguh terpinga-pinga. Lalu manusia bertanya sesama sendiri, dimana kita?

T__T

Lalu datang api dari laut yang meluap-luap menghambat manusia ke mahsyar. Bayangkan manusia seluruhnya dari zaman nabi adam sampai manusia terakhir hidup di atas muka bumi ini dibangkitkan dalam keadaan lapar dan haus serta bertelanjang bulat dihambat ke mahsyar. 
(boleh rujuk surah yasin ayat 52-54).

Ditambah dengan binatang lagi, jadi tak dapat dipastikan jumlah makhluk pada hari tu. Saidatina Aisyah ra pernah bertanya Rasulullah saw, 

"tidakkah kaum lelaki memandang aurat wanita?". Lalu dijawab Nabi saw dengan memetik ayat quran, pada hari itu semua manusia sibuk dengan urusan diri sendiri. (rujuk surah a'basa ayat 37[80:37]).

***

Ada yang ke mahsyar dengan menunggang binatang, ada yang pergi dengan mukanya, ada yang berjalan, dan yang istimewa dibawa oleh malaikat munkar dan nakir. bila sampai di mahsyar, perbicaraan tak berjalan lagi. kena tunggu entah berapa lama. 

kita tunggu kawan 10 minit pun dah tarik muka *_*

Lalu keseluruhan umat manusia tadi pergi kepada Nabi adam as hanya untuk meminta syafaat untuk Allah percepatkan hisab. Jawab Nabi adam, dia tak boleh bagi syafaat kerana dia pernah melakukan dosa. Pergilah seluruh umat manusia ini kepada seluruh rasul ulul azmi, bermula nabi nuh, musa,isa, dan ibrahim tetapi mereka semua hanya berdoa keselamatan diri masing2. 
Lalu pergi semua manusia kepada Nabi muhammad saw, lalu baginda berdoa dan Allah memperkenankan untuk mempercepatkan hisab.

Bayangkan semasa menanti perbicaraan, ada orang dah mintak kat Allah awal2 agar disegerakan masuk ke neraka sebab tak tahan lamanya berdiri di mahsyar! bayangkan ruang yang ada hanya untuk meletakkan tapak kaki kita je, dek padatnya manusia pada hari tu.

Apabila kita warga dunia sedang berseronok ditipu nikmat dunia umpama akhirat cuma dongeng belaka, warga kubur meratap merayu ingin kembali ke dunia memohon taubat dari Yang Maha Mencipta.

***


Sebelum hisab bermula, kitab amalan kita akan turun dari arash. Masa tu tahulah kita tangan mana yang sambut kitab tu. Walaupun tangan kanan yang ambil kitab kita, masih tak menjamin kite ke syurga. Kemudian Allah panggil sorang-sorang untuk dihisab. Sebelum Allah mula hisab, Allah suruh kite baca semua amalan yang tercatat dalam buku kita disaksikan semua manusia. Takde satu pun tertinggal. Lepas habis bace Allah akan tanye kite 3 soalan. 

  • 1) Adakah terdapat pahala kamu yang tidak dicatat oleh malaikat raqib dan atid 

  • 2) Apa alasan kamu atas segala dosa yang kamu lakukan. Setelah ditimbang di al mizan,didapati pahala kite melebihi dosa kita. Seolah-olah sikit lagi kite ke syurga,tetapi final check Allah buat.

  • 3) (yang ketiga tak ingat, sorry) T____T


Allah tanya kepada semua orang, siapa yang kenal kita sila tampil ke depan untuk menuntut hak mereka. Antara yang mula-mula bangun adalah anak isteri keluarga, jiran2, kawan-kawan dan lain-lain. Kalau ada hak mereka yang tidak ditunaikan, pahala kite tadi terpaksa bagi kat diorang. Kalau pahala dah habis, dosa diorang pulak kite tanggung (ini yang dimaksudkan suami akan tanggung dosa anak2 dan isteri).

kita yang mana agaknya? Masih belum terlambat mengubahnya.

***


Kita yang perempuan, jagalah diri kita. Sebab apa yang kita buat tak affect diri kita sorang, tp affect jugak orang2 yang kita sayang. 

-Ayah kita
-abang kita
-adik-adik lelaki kita
-suami kita. 

Kalau betul sayang mereka, lindungi mereka, jangan jadi penarik mereka ke neraka. Tutup aurat, jaga maruah, jaga akhlak, jaga agama kita. Hari mahsyar hari yang sangat dahsyat.

Kata ustaz, 
hidup di dunia janganlah kite kejar populariti, nak terkenal, takut tak tertanggung kesannye kat akhirat nanti. Kedua,jagalah amanah dan kejujuran kite sebab pada hari tu amanah dan kejujuran kite akan membantu.
Yakinkah kita tergolong dlm golongan mereka yang terpilih Allah ke syurga? Nak masuk syurga bukan senang. Bukan jgk simply boleh masuk dengan baik sorang2. so jom sama-sama bantu diri dan kawan-kawan. Moga Allah tolong kita di hari pembalasan nanti. Aamin.***
kuliah maghrib Masjid At-Taqwa,
oleh Ustaz Wadi Annuar.
:)
terima kasih daun keladi :)

No comments:

Post a Comment

jom cakap-cakap kat sini :)