daisypath

Daisypath Happy Birthday tickers

Friday, June 20, 2014

Derita yang membahagiakan.


Assalamualaikum.
kadang lupa kewujudan blog ni. Lantak. Sape je nak baca kan.


Last class taxation harini.
tadi korek sikit rahsia kejayaan lecturer. Beliau bukan seorang yang dilahirkan bijak mahupun genius dari kecik pun. Sebab tahu diri tak segenius manalah beliau usaha tahap maximum untuk dapat pointer tertinggi.

First tips, Sebelum mula semester beliau dah sediakan semua soalan past year untuk SEMUA subjek. bukan macam kita, dah nak final exam baru terhegeh-hegeh cari past year dari kengkawan. heh.

Next, Tahajud tu dah jadi mcm 'wajib' dah. Of course lah, student yang paling dekat dengan Tuhannya selalunya cemerlang. Kalau belajar sebab exam, sebab nak puaskan hati mak ayah, memang exam je lah yang kita dapat.
Dan beliau nikah muda, nikah masa belajar. memang osem sangat lah hidup beliau masa muda.


Bila Allah dah bagi segala nikmat kejayaan, Allah hantar pula sedikit ujian pada beliau sekeluarga. Ditakdirkan, anak ketiga beliau sakit. Terkena buatan orang. Allah :(
Tapi, masa bercerita, sikit pun beliau tak tunjuk riak dendam pada manusia yang menghantar sihir pada anaknya tu. Memang 100% muka redha. Katanya,

"Kalau Allah dah takdirkan anak saya sakit, tetap akan sakit. Sakit medical mahupun buatan orang, tetap akan sakit. Saya redha :)"


Ya Allah.

Betapa beliau letakkan 290% pergantungan kepada Allah. Hanya Allah.
Beliau sangat berjaya dalam kerjaya, berjaya didunia. Lalu Allah tambahkan ujian supaya beliau berjaya juga diakhirat sana.


Kesimpulannya,
Ujian juga mampu memberi kebahagiaan kepada hamba-Nya yang benar-benar rasa akan 'kewujudan' Yang Maha Mencipta bahagia.

Selamat berbahagia :)









terima kasih daun keladi :)

No comments:

Post a Comment

jom cakap-cakap kat sini :)