daisypath

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, April 29, 2015

Kisah Kentang, Telur dan Biji Kopi.

Assalamualaikum w.b.t
(waalaikumussalam)
(thx jwb salam)sumber dari syeikh gugel


Ada apa dengan kentang, telur dan biji kopi? nak cerita resepikah kali ini? 
Tidak Tidak. sila ke blog lain jika mahu resepi. Perjalanan seorang muslim di alam dunia ibarat kentang, telur dan biji kopi.
Kenapa?

1) KENTANG.

Sebelum direbus, tekstur kentang adalah keras. Sama seperti sesetengah muslim. Sebelum dia diuji, imannya kuat dan mantap. Tapi selepas diuji, menjadi lembik umpama kentang yang sudah direbus. 


2) TELUR.

Selebum direbus, tekstur telur fragile, lembik. Tapi selepas direbus, tekstur telur menjadi keras, tidak seperti sebelumnya. Sesetengah muslim, imannya menjadi kukuh selepas diuji. Allah sendiri berjanji bahawa darjat seorang muslim akan diangkat jika dia berjaya melepasi ujian dari Allah. Kita sebagai hamba, tiada pilihan melainkan bersabar dan redha dengan ujian Allah.


3) BIJI KOPI.


Before biji kopi diproses menjadi serbuk kopi(sedapnya kalau dapat kopi memalam gini), biji kopi umpama tiada nilai. Biji kopi kan seketul seketul besar. Tak boleh dibancuh, tak boleh dimakan. Tapi lepas diproses menjadi serbuk kopi, boleh dinikmati, boleh digunapakai.
Umpamanya, muslim yang 'diproses' menjadi daie. Sebelumnya tiada nilai, tiada guna. Tapi selepas melalui proses tarbiyyah, boleh digunapakai dan mampu memandu ummah ke jalan yang benar.


********


Jadi kita yang mana satu? 
Jangan jadi seperti kentang. lembik, lemah iman selepas diuji. Walhal ujian itu sesungguhnya mampu membuatkan kita dekat dengan Yang Maha Esa.


Common ujian masa kini ialah KESIBUKAN. 

Di antara tanda berpalingnya Allah dari seorang hambanya adalah Allah menjadikan kesibukkanya pada hal-hal yang tidak bermanfaat baginya
[imam Hassan Al Basri]

Tak semua orang ada keberkatan waktu. 24jam setiap orang tak sama. Ada yang merasa cukup ada yang merasa tak cukup. Allah Allah. Moga kita diberi keberkatan waktu. Moga yang sedikit waktu tu, kita mampu buat macam-macam.

Alwaqtu kassaif. Masa umpama pedang. 

1:35am
30 April 2015.
terima kasih daun keladi :)

No comments:

Post a Comment

jom cakap-cakap kat sini :)